Translate

Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ ΚΑΡΠΟΥΖΙ

ΥΛΙΚΑ:


  • 1 κιλό φλούδα από καρπούζι
  • 1 και 1/2 κιλό ζάχαρη
  • 3 ποτήρια νερό
  • 2 κουταλιές της σούπας γλυκόζη
  • το χυμό από μισό λεμόνι
  • 1 κουταλιά του γλυκού ασβέστη λιωμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Διαλέγουμε ένα χοντρόφλουδο καρπούζι. Καθαρίζουμε την πράσινη εξωτερική φλούδα και την ψίχα. Ύστερα το κόβουμε σε κομμάτια της αρεσκείας μας ( κυδωνάτο, τετράγωνο, ρόμβο ).
Σε βαθιά λεκάνη βάζουμε νερό αρκετό ώστε να σκεπαστεί το καρπούζι. 
Σε μία κούπα με νερό διαλύουμε τη μια κουταλιά ασβέστη, το περνάμε από σουρωτήρι και το ρίχνουμε στη λεκάνη με το νερό.  'Έπειτα, ρίχνουμε και το καρπούζι μέσα και ανακατεύουμε. 
Το αφήνουμε περίπου 2 με 3 ώρες (ανάλογα πόσο τραγανό το θέλουμε) και ανακατεύουμε συχνά. 
Πετάμε το νερό με τον ασβέστη και ξεπλένουμε με μπόλικο νερό 3-4 χέρια.
Βάζουμε νερό σε κατσαρόλα και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε και το καρπούζι μέσα. Το ζεματάμε 5 λεπτά και πετάμε το νερό αυτό και βάζουμε καθαρό (νερό) και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία άλλα 5 λεπτά. 
Πετάμε το νερό και γεμίζουμε με κρύο νερό βρύσης και αφήνουμε λίγο το καρπούζι να κρυώσει ώστε να μπορούμε να το πιάσουμε με γυμνά χέρια.
Αδειάζουμε το νερό ( δεν το βάζουμε σε σουρωτήρι γιατί μπορεί να σπάσουν τα κομμάτια )
Στρώνουμε μία καθαρή πετσετούλα και παίρνουμε  ένα ένα τα κομμάτια καρπούζι, τα οποία στύβουμε πολύ απαλά με τα χέρια μας και το τοποθετούμε πάνω στην πετσέτα.
Αφού τελειώσουμε με την παραπάνω διαδικασία ετοιμάζουμε το σιρόπι.

Σιρόπι
Σε μια κατσαρόλα βαθιά βάζουμε 1 και 1/2 κιλό ζάχαρη, 3 ποτήρια νερό, 2 κουταλιές της σούπας γλυκόζη και το χυμό λεμονιού, και το βράζουμε σε μέτρια φωτιά ώσπου να δέσει.*
Αφού δέσει προσθέτουμε το καρπούζι και συνεχίζουμε το βράσιμο σε πιο χαμηλή φωτιά ώσπου να δέσει πάλι το σιρόπι. (προσοχή: δεν ανακατεύουμε γιατί θα σπάσουν τα κομμάτια.)
Το κατεβάζουμε από τη φωτιά, βρέχουμε μια πετσέτα, τη στύβουμε πολύ καλά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα την οποία αφήνουμε σε δροσερό μέρος.
Την επόμενη μέρα δοκιμάζουμε το σιρόπι και αν είναι αραιό το βράζουμε λίγο ακόμα σε χαμηλή φωτιά.

*ΜΥΣΤΙΚΟ: Για να δούμε αν έδεσε το σιρόπι αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και τοποθετούμε κατακόρυφα ένα κουτάλι σούπας μέσα στο σιρόπι. Το σηκώνουμε και το αφήνουμε να στραγγίσει από το σιρόπι και μία από τις τελευταίες σταγόνες που θα πέφτουν από το κουτάλι τη βάζουμε στο νύχι του αντίχειρα. Αν η σταγόνα μείνει στο νύχι χωρίς να διαλυθεί τότε το σιρόπι μας είναι έτοιμο. 
Αν διαλυθεί σημαίνει θέλει λίγο ακόμα βράσιμο.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress,  Blogger...